12 Şubat 2012 Pazar

PİSİ BALIĞI DOLMASI TARİFİ

Malzemeler
500 g pisibalığı (ya da dilbalığı) filetosu
6 iri olgun domates
3 havuç (kazınıp, ince dilimlenmis)
2 çorba kasığı limon suyu (taze sıkılmıs)
1 1/2 çorba kasığı natürel zeytinyağı
5 dis sarımsak (dövülmüs)
1 soğan (doğranmıs)
V4 tatlı kasığı kekik
1/2 tatlı kasığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmis)
70 g (4 çorba kasığı) krema
Hazırlanısı
Balık filetolarını soğuk su altında yıkayıp, kâğıt mutfak havlusuyla kuruladıktan sonra,
verevine 1 cm genisliğinde parçalar halinde keserek, bir kenara bırakın. Domateslerin
üstlerinden kapak kesip, kapakları bir kenara bırakın. Bir kasıkla domateslerin çekirdeklerini
ve etli bölümlerini (kenarda 0,5 cm kalınlığında bırakarak) çıkarıp, kesik üst bölümleri alta
gelecek biçimde mutfak tezgâhına dizerek, kurumaya bırakın. Önce fırınınızı 200 °C'a ısıtın.
Bir tencereye havuçları koyup, üstlerini örtecek kadar su ve limon suyunu ekledikten sonra,
tencereyi harlı atese oturtarak, havuçları iyice yumusayıncaya kadar (yaklasık 15 dakika)
haslayın. Bu arada kalın dipli bir tavaya zeytinyağını koyup, tavayı orta atese oturtarak, yağı
ısıtın. Isınınca sarımsakları koyup, 2 dakika pisirerek, soğanları katın ve 30 saniye pisirin.
Balık parçaları, kekik, tuzun yarısı ve karabiberin yarısını ekleyip, ara sıra çatalla balıkları
ezerek, karısımı 10 dakika pisirin. Kremayı katıp, karıstırdıktan sonra, tavayı atesten alarak,
bir kenara bırakın. Havuçlar pisince tencereyi atesten alıp, havuçları süzgeçte süzerek (pisme
suyundan 6 çorba kasığını saklayın), blender kabına aktarın. Ayırdığınız pisme suyunu, kalan
tuzu ve kalan karabiberi ekleyip, pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıstırın. Havuç püresini
tavadaki karısıma ekleyip, iyice karıstırdıktan sonra, bu balıklı harcı bir kasıkla, içi
bosaltılmıs domateslere doldurun. Doldurulmus domatesleri, bir fırın tepsisine yan yana dizip,
üstlerine ayırmıs olduğunuz kapakları yerlestirin ve tepsiyi fırına vererek, domatesleri
kabukları sertlesinceye kadar (yaklasık 10 dakika) pisirin. Tepsiyi fırından alıp, domateslerin
kapaklarını atın ve her domates dolmasını bir düz tabağa yerlestirerek, bekletmeden servis
yapın.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa