11 Şubat 2012 Cumartesi

LÜFER DİPLOMAT TARİFİ

Malzemeler
Tanesi 250 gram gelecek 4 lüfer balığı
1 havuç
250 gram mantar
Olgunlarından 4 iri domates
2 dis sarımsak
3 bas soğan
1 demet maydanoz
1 sap kereviz
1 defneyaprağı
1 limon
30 gram badem içi
40 gram sadeyağ
30 gram un
2 çorba kasığı fırınlanmıs bayat ekmek tozu
2 çorba kasığı zeytinyağı
Yeteri kadar tuz ve karabiber
Hazırlanısı
Mantarları temizledikten sonra küçük parçalara doğrayıp yarım limon sıkılmıs suyun içine
atın. Maydanozun 3-4 sapını bir kenara ayırın, kalanını ayıklayıp yıkayın ve ince ince
doğrayın. Soğanlardan ikisini sarımsaklarla birlikte rendeleyin. 15 gram sadeyağla 2 çorba
kasığı zeytinyağını bir tencereye koyarak atese oturtun. Yağ kızınca kıyılmıs olan maydanozu,
soğanı, sarımsağı içine atın ve kavurun. Renkleri döndükten sonra kusbası doğranmıs olan
mantarları katın. Tuzunu ve karabiberini serpin. On dakika karıstırarak pisirdikten sonra
kabuğu soyulmus, çekirdekleri çıkarılmıs ve dilim dilim kesilmis domatesleri katın. Salça
kıvamına gelinceye kadar hafif ateste pisirin. Balıkların içini, dısını ayıkladıktan sonra
akarsuda iyice yıkayın ve bir kenara bırakın. Beri yanda pyrex bir kayık tabağa 3 bardak su
koyarak atese oturtun. Üzeri kazınıp yıkanmıs havucu, ayıklanıp yıkanmıs soğanı, kereviz
sapını, defneyaprağını, bir kenara ayrılmıs olan 3-4 sap yıkanmıs maydanozu, yeteri kadar
tuzu, dövülmemis 3 karabiberi katarak kaynamaya bırakın. Karısım kaynamaya basladıktan
10 dakika sonra balıkları katın ve 7 - 8 dakika kadar hafif ateste haslayın. Pisen balıkları
kaptan çıkararak bir tabağa koyun. Tenceredeki sebzeli balık suyunu ezerek ince delikli bir
süzgeçten geçirin. Beri Yanda kalan margarini bir tavaya koyup atese oturtun. Yağ eridikten
sonra unu azar azar katarak yağa yedirin tahta kasıkla karıstırarak ara vermeden kavurun. Ün
pembelestikten sonra karıstırmaya ara vermeden süzülmüs olan balık suyunu azar azar katın.
Yeteri kadar tuz ve karabiber serptikten sonra 7-8 dakika kadar yani salça kıvamına gelinceye
kadar kaynatın. Beri yanda genis ve çukur bir pyrex kayık tabağa pismis olan mantarlı
salçanın yarısını dökün. Lüferleri salçanın üstüne yan yana dizdikten sonra kalan mantarlı
salçayla balık suyuyla pismis olan beyaz salçayı balıkların üstüne dökün. Bir kasık
zeytinyağını da gezdirerek dökün. Fırınlanmıs bayat ekmek tozunu ve kabukları soyulmus ve
ince ince doğranmıs olan badem içlerini salçanın üstüne serptikten sonra pyrex tabağı kızgın
fırına sürün. Balıkların üstü kızardıktan sonra kabı fırından çıkarın ve sofraya götürerek sıcak
sıcak servis yapın.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa