HAMSİ KOLİ (RİZE) TARİFİ
Malzemeler
1/2 kilo hamsi
1+1/2 kilo mısır unu
250 gram pazı (ıspanak da olabilir)
1/2 bardak zeytinyağı
2 yumurta
2 çorba kasığı sadeyağ
Yeteri kadar tuz
Hazırlanısı
bu yemek taze hamsiyle yapıldığı gibi salamurasından da yapılabilir. Onun için asağıdaki
tarifi tuzlanmıs hamsiye göre vereceğiz. Taze hamsiyle pisirecek olanlar tuzlu hamsiyle ilgili
bölümleri atlayabilirler. Hamsilerin tuzu iyice yıkandıktan sonra balıkların kılçıkları çıkarılır
yani hamsilerin filetoları elde edilir. Sonra bu filetolar tuzu gitsin diye uzun bir süre soğuk
suda tutulur. Beri yanda pazıların yaprakları iyice temizlenip yıkandıktan ve suyu süzüldükten
sonra ince ince doğranır. Un, yoğurma mermerinin üstüne elenerek dökülür. Sonra unun tam
ortasında bir havuz açılır. Bu havuza sırasıyla kıyılmıs pazı yaprakları, eritilmis sadeyağ,
hamsi filetoları ve iki yumurta konur. Yeteri kadar tuzu da serpildikten sonra azar azar su
katarak hamur yoğrulur. Hamur normal kıvamını bulunca bütün hamuru alacak 'büyüklükte
bir tava ya da tepsiye zeytinyağının yarısı dökülür. Kap yağa iyice bulandıktan sonra hamur
içine yayılarak konur. Kap ya orta ısılı bir mangala (veya orta ısılı bir fırına) konur. Hamurun
altı vakit vakit kontrol edilerek kızarıncaya kadar pisirilir. Sonra bir kapaktan yararlanılarak
hamur tepsiden çıkarılır. Tepsi, kalan zeytinyağıyla yeniden iyice bulanır. Hamurun öbür
yüzü alta gelecek biçimde hamsikoli tepsiye oturtulur ve bu yüzü de pisirildikten sonra
sofraya çıkarılır ve dilim dilim kesilerek servis yapılır.
- HAMSİ KOLİ (RİZE) TARİFİ
- HAMSİ KÖFTESİ TARİFİ
- FIRINDA HAMSİLİ PİLAV TARİFİ
- HAMSİ TAVA TARİFİ
- HAMSİ FIRIN TARİFİ
- HAMSİ BÖREĞİ (GİRESUN) TARİFİ
- HAMSİ BUĞULAMA TARİFİ
- LÜFER DİPLOMAT TARİFİ
- VATİKAN USULÜ LÜFER TARİFİ
- BESAMELLİ LÜFER TARİFİ
- KAĞITTA LÜFER TARİFİ
- SARIMSAKLI LÜFER TARİFİ
- MANTARLI LÜFER TARİFİ
Etiketler: Balık Yemekleri Tarifleri
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa