11 Şubat 2012 Cumartesi

SANBERTEN USULÜ KALKAN TARİFİ

Malzemeler
1 kalkan balığı (1250 - 1500 gr.)
160 gr margarin ya da tereyağı (8 çorba kasığı)
1 su bardağı elma sirkesi
1 tutam kekik
Tuz
Hazırlanısı
Taze olmak üzere 1250 - 1500 gram gelmekte olan kalkan balığının içini temizledikten sonra, balığın
kuyruk, sırt ve kanat denen yelpaze gibi kısırlarını makasla kesmeli, yıkamalı, sonra da balığı içine
alabilecek bir tepsiye yerlestirilmelidir. Sonra buna bir bardak elma sirkesi, 4 silme çorba kasığı margarin
ya da tereyağı 1 tutam kekik ile 2 tatlı kasığı da tuz ilâve ederek, üstüne bir kapak kapatmalıdır. Balık
yumusak bir hal alıncaya kadar orta kuvvetteki ateste asağı yukarı 25 dakika pisirmeli ve atesten
çekmelidir. Sonra balığın içinde pistiği tereyağlı sirkeyi sonradan kullanmak üzere bir kaba süzdükten
sonra, balığın etini zedelemeden üstündeki düğmeli deriyi bir bıçak ucu ile özenli bir surette sıyırarak
çıkarmalıyız. Sonra da balığın üstüne servis tabağını kapatarak altüst etmek suretiyle balığı tabağa almalı
ve balığın bu kısmındaki derisini de diğer kısımda yaptığımız gibi sıyırdıktan sonra, soğumaması için
tabağı ile birlikte ya hafif fırına sürmeli, ya da çok hafif bir atese oturtmalıdır. Bundan sonra süzerek bir
tarafa bırakmıs olduğumuz tereyağlı sirkeyi atese oturtarak eksilmesi için kapaksız 15 dakika
kaynatmalıyız. Sonra da bu sirkeye fındık büyüklüğünde parçalara ayrılmıs 4 silme çorba kasığı tereyağı
ya da margarini azar azar katmalı ve bir taraftan da telle hızlıca karıstırmak suretiyle yağı salçaya
yedirdikten sonra, balığın üstüne dökmeli ve servis yapmalıdır. (Yağ yedirme islemini hafif ates üstünde
yapmalıdır.)

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa