11 Şubat 2012 Cumartesi

SARDALYA DOLMASI TARİFİ

Malzemeler
16 adet irice sardalya balığı
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
1 bas soğan
3 dis sarımsak
4 çorba kasığı zeytinyağı
5 dilim bayat ekmek
1 adet yumurtanın beyazı
Yeterince tuz
Kırmızıbiber
Sumak
Limon suyu
Hazırlanısı
Sardalyaların basını koparınız. Keskin bir bıçakla sırtını çizerek açınız. Buradan yüzgeçlerini,
kılçıklarını ve bağırsaklarını çıkarınız. Karın derisini yırtmadan bu islemleri yapınız. İyice
yıkayıp, durulayınız. Kuru bir bezle içini, dısını kurulayınız. Bayat ekmeklerin kabuklarını
kesip, içini havanda dövünüz. İrmik unu inceliğine getiriniz. Dereotu ve maydanozu yıkayıp,
temizleyiniz. Kuru, bozuk yerlerini koparıp atınız. Keskin bir bıçakla çok ince kıyınız. Soğanı
ince ince doğrayınız. Kıydığınız soğanları zeytinyağında az bir sey börttürünüz. (börttürmek
az bir sey kızartıp haslamak demektir. Ben sote etmek, sote yapmak yerine kullanıyorum).
Tavayı atesten almadan çok ince kıydığınız sarımsakları ilave ediniz. Atesten alıp daha
sıcakken içine dövülmüs ekmek içini, yumurtanın beyazını, kıyılmıs maydanoz ve dereotunu,
damak zevkinize göre tuzunu, biberini, sumağını ekip, iyice karıstırarak bütünlestiriniz.
Karısımı bir tabağa sıyırıp soğumaya bırakınız. Sardalya balıklarını tuzlayıp içlerini yaptığınız
bu karısımla doldurunuz. Bir tavaya 2 kasık zeytinyağı koyup kızartınız. İçlerini
doldurduğunuz bu balıkların altını üstünü sarı renk alıncaya kadar her yüzünü ikiser dakika
kızartınız. Kızarttığınız her balığın üzerine boydan boya bir çizik limon suyu sıkarak sıcak
sıcak ikram ediniz.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa