SARI KANTARON –KILIÇ OTU (binbirdelik otu, deva otu )
Çam ormanlarının eteklerinde, açıklarda ve yaylalarda doğal olarak yetişen bir bitkidir.
30-80 cm. arasında boy yapar. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Sarı, kırmızı, mavi ve nadiren beyaz çiçekli
çeşitleri vardır. Tıbbi değeri olanı sarı renkli olanıdır. 5 taç yaprağı vardır. Yapraklar eliptik olup gövdeye
karşılıklı dizilmiştir. Çiçekler yöreye öre Mayıs, Haziran, Temmuz ayları
arasında açar. Yapraklarda yağ bezesi vardır. Güneşte tutulduğunda veya mercekle bakıldığında elek gibi veya süzek gibi görüldüğünden binbirdelik otu ve deva otu diye de bilinir. Kökü acıdır. Çiçek ve dallarında pinen, ladinen, tanen, acı maddeler ve boya maddesi vardır.
KANTARON YAĞININ KULLANILDIĞI YERLER: Mide ve bağırsak ile ilgili tüm hastalıklar için inanılmaz bir güce sahiptir.
-Mide ağrılarını dindirir, mide ülseri, gastrit, mide ve bağırsak yaraları için çok şifalı bir bitkidir. Özellikle 12 parmak bağırsağı yara ve
iltihapları için bulunmaz bir şifa iksiridir.
-Korku ve heyecan giderir, cesaret verir. Bu nedenle savaştan
korkan ve heyecanlanan askerlere içirilirdi. (Üniversite sınavlarında ve uçağa
binmede heyecanlananlara tavsiye edilir.)
-Harici yara ve yanıkları iz bırakmadan tedavi eder.
-Yanıklar için ve bilhassa BASUR’lar için çok iyi geldiği görülmüştür. Antiseptik özelliği vardır. Akciğer hastalığı, damar sertliği ve sinir iltihapları içinde iyi gelir.
-Savaşta yaralanan askerlerin yarasını iyileştirdiği için bu şifalı bitkiye kılıç otu da denir.
-Sarı kantaron mevsiminde usulüne uygun olarak kesilir, toplanır ve gölgede kurutularak saklanır.
Ot olarak da çayı şöyle içilir:
1- Süzek içerisine bir tutam sarı kantaron konulur. Üzerinden
kaynar su geçirilerek (haşlamak suretiyle) elde edilen çayı içilir
2- İyice kaynatılmış suyun içerisine bir tutam sarı kantaron atılır.
3-Beş dakika demlemeye bırakılır ve çay gibi içilir.
KANTARON YAĞININ ELDE EDİLİŞİ:
100 gram sarı kantaron’un çiçekli olan uç dalları taze iken
toplanır, bekletilmeden 1 kg zeytin yağının içine konur. Ağzı kapalı vaziyette
bir cam kavanoz içinde tam 41 gün güneşin altında bekletilir. Sarı zeytin yağı
ve sarı çiçekli kantaron bitkisi güneş altında olgunlaşırken koyu kırmızı bir
renk alır. İşte bu yolla elde edilen kantaron yağı ile yukarıda anlatılan
hastalıkların tedavisi yapılır. Ayrıca basur için çok yararlı bir yağ olduğunu
da bir kez daha hatırlatalım.
BASUR İÇİN KÜR
Sabah aç karnına 1 çorba kaşığı kantaron yağı içilir. Akşam yatmadan önce yine 1 çorba kaşığı içilir. Ayrıca basur üzerine sürülür, iyileşinceye kadar devam edilir. İyileşmeyen harici yaralara sürüldüğünde hem çabucak iyileştiği hem de iz bırakmadığı görülmüştür.
Etiketler: Halit DAŞIRAN, Herbalistler, Şifalı Bitkiler
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa