6 Nisan 2012 Cuma

SAHLEP ( Orchis anatolicia)

Sahlep 10-40 cm. boyumda yumrulu ve otsu bir bitkidir. Kökünde iki adet yumru vardır. Pembe renkli çiçekleri salkım veya başak şeklindedir. Nisan-Mayıs aylarında açar. Fiyatı her ne kadar yüksek olsa da değeri fiyatından daha yüksektir. Sahlep dondurmanın temel maddesidir.Yazın yiyenlere serinlik veren dondurmayı hem istenilen kıvam ve ölçüye getirir, hem de dondurmayı zararsız hale getirir. Kışın ise akşam yatmadan önce ve sabah aç karnına taze süt ile kaynatılıp içine bolca şeker atılan salep öksürüğü kesmede, soğuk algınlığını idermede, nezle, bronşit ve balgam sökücü olarak nefis bir içecektir. Hakiki sahlep süt ve şeker ile kaynatılıp alındığında üşütmeden mütevellit meydana gelen mide rahatsızlıkları için çok iyi bir içecektir.

 -Vücudun ısısını sağlar, cinsel gücü artırır. Kabızlığı giderir.
 -Göğsü yumuşatır. Öksürük ve bronşite iyi gelir.

Etiketler: , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa