TARHUN (Artemissia dracunculus)
Güneydoğu Anadolu bölgesinde çok kullanılan şifalı bir bitkidir. Yapı olarak naneye benzer. Hemen hemen tüm çorbaların ve sulu yemeklerin içine elde ovalanan kuru yapraklarından konur.
Gaz giderici, hazmı kolaylaştırıcı, karaciğeri güçlendirici, ağız kokusunu yok edici, hıçkırığı kesici özellikleri olan bu bitki için rahmetli hocam ölümünden birkaç gün önce şunları söylemişti: “Eğer ömrüm kifayet ederse şu tarhun denilen bitkinin eterik yağını çıkaracağım, ondan sonra kanser diye bir illeti ve korkuyu hiç kimse yaşamayacak Allah’ın izniyle” diyordu.
Her ses sanatkarının cebinde bu tarhundan bir iki yaprak olması icap eder. Çünkü hıçkırık tutan insan bu tarhunun yaprağını ağzına alır almaz ne hıçkırığı kalır nede heyecanı derdi, ama aniden vefatı bu hizmeti
de bilgiyi de kendisi ile birlikte mezara götürdü.
Etiketler: Halit DAŞIRAN, Herbalistler, Şifalı Bitkiler
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa