6 Nisan 2012 Cuma

ÇAKALOTU – ALTINBAŞOTU ve faydaları

Karbondioksitin bol olduğu alanlarda özellikle yol kenarlarında yetişen otsu bir bitkidir. Yaprakları yapışkan, nane gibi koş kokuludur. Yaz boyu yeşil kalan şerit şeklindeki üzeri tüylü, yapraklarının bitişik olduğu dal uçlarında sonbahar aylarına doğru altın sarısı çiçekler açar. Bu nedenle altınbaşlı ot veya altınbaşotu adıyla bilinmektedir. Tıbbi değeri oldukça yüksek olan bir bitkidir. Bitkinin çiçekli uç kısımları ile yapraklarından istifade edilir.

KULLANILDIĞI YERLER :
-Mide ağrılarını yok eder ve mide kanamasını durdurur. ( 3-4 dal kaynatılan çakalotunun suyu iyice soğutulup 2 -3 bardak içilmesi suretiyle )
-Diş etleri iltihabını ve diş sallanmasını giderir. (Yaprakların günde 3 defa ağızda iyice çiğnenmesi suretiyle)
-Sara hastalığı için çayı demlenip içilir ve ilaveten hastanın burnuna çörekotu yağı sürülür.
-Hayvanların sırtındaki semer ve benzeri yaralara akşamdan yapılan lapası konur. Çok çabuk iyileştiği görülür. İnsanlardaki ezik ve yaralar için de aynı şekilde kullanılır.
Halit Daşıran

Etiketler: , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa