PERYAVŞANI (Yavşan, yayla yavşanı, tepe otu, meryem otu, iperyavşağı, par yavşanı, payaşan, oğlan otu, acı yavşan, bodurmahmut otu, pire yavşanı, piryavşağı,peryavşan,kısamahmut,tüylü yermeşesi,bozca ot ,mayasıl otu ,dalak otu,deli pelin)
DİĞER:İSİMLERİ:Yavşan, yayla yavşanı, tepe otu, meryem otu, iperyavşağı, par yavşanı, payaşan, oğlan otu, acı yavşan, bodurmahmut otu, pire yavşanı, piryavşağı,peryavşan,kısamahmut,tüylü yermeşesi,bozca ot ,mayasıl otu ,dalak otu,deli pelin
Henüz sırrı keşfedilmemiş olan bu bitki kekik kadar önemli ve şifalı bir bitkidir. Genellikle kayalık
yerlerde yetişir, boyu 10-40 cm. arasındadır.Yatık veya dik gövdeli otsu bir bitkidir. Gövdesi ve yaprakları beyaza yakın boz ve çok tüylüdür. Beyazımsı çiçekleri dal uçlarında küresel başlık şeklinde olur.
Halk arasında yörelere göre yukarıdaki isimlerden biriyle tanınır. Mide ekşimeleri, mide ağrıları, mide soğuklamaları, mide gazı ve hazımsızlıklar için ani etkili mükemmel bir bitkidir. Ayrıca vücuda kuvvet
verir ateş düşürür, idrar söktürür, mesane yollarındaki kumların düşmesine yardımcı olur. Ayrıca karaciğer yetersizliği, göğüs nezlesi, kolesterol ve üşütmeler için çok yararlıdır. Ateşli hastalıklarda ateş düşürücü E, C, B vitaminleri bakımından çok zengin, bay ve bayan cinsi isteklerini artırıcı, idrar söktürücü müthiş bir antiseptiktir. Hiçbir yan etkisi yoktur. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde çok kullanılan bu şifalı bitki için yakın dostum ve arkadaşım olan tıp doktoru şunları söylemişti. “Kendimi bildiğim günden beri vücudumun neresinde bir rahatsızlık hissetsem hep o otu kullandım. Halen de kullanmaya devam ediyorum. Ama halen sırrını çözebilmiş değilim.”
Şeker hastaları için;
1 avuç dolusu peryavşanı ile 1 avuç karakekik 1 litre suda hafifçe kaynatılıp, (15-20 dakika bekletilir)
demlenmeye bırakılır. Elde edilen acı su bir şişeye süzülüp buzdolabında muhafaza edilir. Yarım kahve fincanı 1 bardak ılık suya dökülerek sabah aç karnına, öğle yemekten önce, akşam yatmadan önce 3 kere (Kahve fincanının oranı şeker durumuna göre azaltılıp çoğaltılabilir.) alınır. Bu tertip aynı zamanda mide ve bağırsak gazlarını giderdiği gibi hazımsızlık ve mide ağrılarını da yok eder.
- Saf alkol ile elde edilen peryavşanının ruhu (parix) fistül için çok
etkilidir.
- Bitkinin ruhu 1 bardak ılık su içine 20 damla damlatılarak sabah, öğle ve akşam 3 bardak alındığında basuru iyileştirir.
- 5 gram yavşan otu 4 bardaklık suda çay gibi demlenir. Tadı acı olduğu için bal ile tatlandırılarak içilir. Kana çabuk karıştığı için faydası hemen görülür. Günde 5-6 çay bardağı içilebilir. Hiç bir yan etkisi yoktur.
Yukarıda sayılan rahatsızlık nedeniyle kullananların hayretlerini gizleyemeyecekleri görülecektir.
-1 tutam peryavşanını avuçlarının arasında ufalayıp çöpünü atarak hap gibi suyla yutanların kısa zaman sonra eğer bu otu içmeseydim ya midem patlardı, yada ölürdüm diyenleri gördüm.
-Bitkinin önemi büyük benim tanıtma imkanım küçük olduğu için
bu kadarla yetindim.
Etiketler: Halit DAŞIRAN, Herbalistler, Şifalı Bitkiler
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa