KEKİK – Thymus origano
Kendine has kesif kokusu ile tanınan ve çok eski çağlardan beri şifalı bitkilerin başında gelen kekik kıraç tepelerin bize hediye ettiği en şifalı ve en kıymetli bitkidir. Avrupa’da kültüre edilmiş tek yıllık ve çok yıllık bir bitkidir. Fransa, İtalya, Almanya gibi bir çok ülkede plantasyonu yapılmaktadır. Türkiye’nin de kadri kıymetini bildiği bir bitkidir. Yurdumuzda baharat olarak kullanıldığı gibi drog olarak ta kullanılmaktadır. Buhar distilasyonu ile çıkartılan eterik yağı (kekik yağı) namı altında kekiğin Thymus origano (kara kekik) türünden istihsal edilerek piyasaya arz edilir. Türkiye’nin en önemli ihraç mallarındandır. Antakya yöresinde bu kekiğin bol miktarda çökelek ile karıştırılarak salatası yapılır. İçindeki aktif madde bakımından mükemmel bir koruyucudur. Hem antiseptiktir (mikropların üremesini önler) hem de antibiyotiktir. (bakterilerin üremesine mani olur.) Ayrıca sindirim sistemini düzenler, safrayı faaliyete geçirir, kan devranını ayarlar, sinir sistemini yatıştırır. Hülasa bu salata gayet nefis bir ilaç niteliğindedir. Bileşiminde kuru madde olarak % 5-2 oranında uçucu yağ vardır. Aktif madde olarak timol, karvakrol, acı madde tanen, terpen, linalol gibi şeyleri ihtiva eder.
Yurdumuz insanının büyük bir kesimi kekiksiz bir pirzolayı düşünmez. Güney Doğu Anadolu bölgesinde özellikle Gaziantep yöresinde zahter çayına çok iltifat edilir. Çünkü bu çay insana zindelik verir, sinirleri yatıştırır, hazmı kolaylaştırır. Çay ikramı olarak harika bir içecektir. Ege’de, Güney Batı Anadolu’da, Antalya Fethiye yöresinde origanum türleri hakimdir. Ticari amaçla yağı alınır. Distile suyu soğuk algınlığına iyi geldiği için o da satılır. “Kekik” namı altında (zahter) koku ve aktif madde olarak aşağı yukarı birbirine benzeyen ORİGANO türlerinin hepsi kekik olarak bilinir ve aynı yerlerde kullanılır. Hatay, Dörtyol yöresi Amanos dağlarında kayalık ve açık yerlerde kekiğin origano türlerine bol miktarda rastlanır. 30-50 cm. boylanır. Yapraklar karşılıklı rozet şeklinde 2-3 cm boyunda kirli gümüş renginde gayet ince tüylerle kaplıdır. Bu yöredeki halk bu kekiği at kekiği olarak tanımlıyor. Drog olarak kullanılır. Musa dağındaki Batıyaz, kapısuyu yörelerinde aynı kekik türünden bol miktarda mevcuttur. Yalnız çiçekler dal uçlarında daha dağınık haldedir. Bu yöredeki ismi ise “dağ kekiği, yabani kekik, yayla kekiği” isimleriyle anılır. Avrupalılar şifalı bitkilerin eterik yağlarıyla hastalıkları tedavi yoluna (Aromatherapie) gitmişler. Sahasında sayısız eserler basıp piyasaya arz etmişlerdir. Bu eterik yağlar alerji olmadıkça (test yapıldıktan sonra, kolun dirsek bükümündeki iç kısmına 2 damla kekik eteriği konur, 10 dakika beklenir. Herhangi bir kızarma yada şişme olmazsa test olumlu demektir.) Yan etkisi olmaksızın rahatlıkla kullanılabilir. Dağ kekiği veya kara kekik diye bilinen ORİGANO eterik yağı ciddi bir antibiyotik ve antiseptik olduğu için grip ve soğuk algınlığına karşı alınacak en etkin içecektir. Ciddi üşütmelerde ve iltihabik vakalarda çuval dolusu kekik çayı içmektense bu bitkinin ruhu sayılan eterik yağının belirtilen ölçüde bal ile çözerek almak çok daha yararlı olacaktır. Ayrıca grip için yararlı olan narenciyenin (limon, portakal, mandalina) yanında her yemekle birlikte bir baş kuru soğan bezin içine sarılıp sert bir yumrukla ezilerek yenirse çok daha yararlı olur. Çünkü soğandaki C vitamini ve diğer şifalı güçler azımsanacak şeyler değildir. Büyükler için günlük doz sabah aç karnına, öğle yemekten önce ve akşam yatmadan önce 3 keredir.
GRİP İÇİN KEKİK ETERİĞİ KÜRÜ
Hazırlanışı: 1 su bardağı içerisine 1 tatlı kaşığı bal konur, üzerine
dört damla eterik yağı damlatılır, iyice karıştırılır. Üzerine yarım su
bardağından biraz fazla ılık su ilave edilir. İyice karıştırılır (eterik yağı balda,
bal da suda çözülür.) ve içilir. Ne kadar etkili olduğu kullanınca görülecektir.
NOT: Günlük dozaj kesinlikle 12 damlayı geçmemelidir.
Hiç ara vermeden 7 gün kullanıp 1 gün ara verilmelidir. Hastalık iyileşmemişse 7 gün
daha kullanıp 1 gün ara vermelidir. Yine hastalık geçmemişse 3.defa 7 gün
kullanıp ilaç kulanımına en az 15-20 gün ara verilmelidir. Çünkü 21 günden
fazla kullanım yoktur.
KEKİK ETERİĞİNİN DAHİLEN KULLANILDIĞI YERLER:
-Böbrek , mesane ve rahim yollarındaki iltihabın kurutulmasında
-Bütün soğuk algınlığı, (grip ve anjinlerde) diş iltihaplanmalarında
-Akciğer hastalıklarında (Emphsem, mykose, bronşit)
-Ruhi ve bedeni çöküntülerin düzelmesinde
-Düşük kan basıncını artırır, bedeni kuvvetlendirir, iltihabı önler.
-Yemeklerin bozulmasını önler. Hazmı kolaylaştırır.
-Astım, enfeksiyon ve bağırsak hastalıkları.
-Bağırsak gazlarının giderilmesinde
-Kandaki şeker miktarını azaltır. Kolesterolü düşürme, yüksek
tansiyonu düşürme özelliğine sahiptir.
UYKUSUZLUK İÇİN KÜR
ÇAY OLARAK akşam yatmadan önce eşit oranda kekik, melisa
ile beraber içilirse vücudu dinlendirir ve uyku yapar.
ŞEKER HASTALIĞI (DİABET) İÇİN KÜR
-Bir tutam kekik 1 çorba kaşığı peryavşanı ile demlenip günde 3
bardak içilirse ciddi şekilde şekeri düşürür.
ASTIM BRONŞİT İÇİN KÜR
Eşit ölçüde demlenen kekik ve ısırgan çayları balgam sökme,
astım, boğmaca ve bronşit için çok faydalıdır. Mersin ve sinemaki yaprağı
ile eşit oranda demlenen çayı zayıflamak için yine güzel bir içecektir.
HARİCEN KULLANILDIĞI YERLER:
-Romatizmal ağrılar ve yorgunluğun giderilmesi için : Bir kap
içinde bir miktar kekik kaynatılıp dinlendirilir. Bu su banyo suyuna
karıştırılarak yıkanılır.
-Uyuz ve bit mücadelesinde faydalı sonuç elde edilmiştir.
-Ergenlik çıbanı, (akne) deri hastalıkları ve çıbanlar.
-Diş ve ağız bakımı (gargara)
MAFSAL AĞRILARINDA:
10 damla eterik yağına 20 damla zeytinyağı karıştırılır, ağrıyan
yerler ovularak masaj yapılır.
Çok yönlü olarak kullanılan bu bitkinin şifa etkisi hastalarda
hemen görüldüğü için sadece Türkiye’de değil dünyanın pek çok ülkesinde
araştırma ve yaygınlaştırma enstitüleri kurulmuştur. Türkiye’deki origano
kekiğinin önemini bilen ülkeler en çok ithalatı ülkemizden yapmaktadırlar.
Bu bitki için ölümden başka her derde deva denilmesi bitkinin
önemini anlatmaya yetmektedir.
ÖNEMLİ NOT:Hamileler ve guatr’ı olanlar eterik yağını
kullanmamalıdır.
Etiketler: Halit DAŞIRAN, Herbalistler, Şifalı Bitkiler
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa