Işte zayiflatan yiyecekler
Diyet yaparken birçok kişinin aklına takılan başlıca sorular iştahını nasıl
yeneceği ve metabolizmasını nasıl hızlandıracağına dairdir. Diyet yaparken de herkesin peşinde
koştuğu daha hızlı kilo verdiren süper besinlerdir. Öyle ki; bazı besinlerin iştah ve metabolizma
üzerinde etkisi olduğu doğrudur. İşte bilimsel gerçekliklerle iştahı ve metabolizmayı etkileyen
besinler:
Yumurta: Örnek protein kaynağı olan yumurtanın tokluk süresini uzattığına dair bilimsel
veriler vardır. Sabah kahvaltılarında bir adet haşlanmış yumurta tüketerek tokluk sürenizi
uzatabilirsiniz.
Kırmızı acı biber: Acı biberin içerdiği kapsaisin adlı maddenin metabolik hızı arttırabileceği
bilimsel çalışmalar ile saptanmıştır. Yemeklerinize ve salatalarınıza katacağınız bir miktar acı
kırmızıbiber ile bedeninize canlılık, menülerinize lezzet ekleyebilirsiniz. Ayrıca kapsaisin adlı
maddenin iştahı azalttığına dair bilimsel verilerde bulunmaktadır.
Yeşil çay: Güçlü antioksidan etkisi ile bedenimizi zehirli maddelerden temizlemesinin yanı sıra,
yeşil çay içerdiği bileşikler ile metabolik hızı da arttırmaktadır. Günde 1–2 fincan yeşil çay
tüketerek metabolizmanızı enerjik hale getirebilir aynı zamanda bedenimize dost
antioksidanları da alabilirsiniz.
Badem: Yağlı kuruyemişlerden olan badem birçok vitamin, mineral ve posadan zengindir.
Bunun yanı sıra kalp sağlığını koruyan omega-3 yağ asitlerini de içerir. Yapılan son bilimsel
araştırmalar, beslenme programında yeterli miktarda (aşırı değil!) badem bulunan kadınların,
badem tüketmeyen kadınlara göre daha kolay kilo verdiğini göstermiştir.
Sirke: Salatalarınıza ekleyeceğiniz sirke tokluk sürenizi uzatabilir. Yapılan bilimsel çalışmalar,
sirkenin içinde bulunan asetik asidin sindirim hızını yavaşlattığını ortaya koymuştur. Böylece
kan şekeriniz daha dengeli yükselir ve daha uzun süre kendinizi tok hissedersiniz.
Tarçın: İşte başka bir iştah azaltıcı… Tarçın üzerinde yapılan çalışmaların sonucunda, tarçının
özellikle şeker hastalarında kan şekeri dengeleyici bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır.
Şeker hastasıysanız ve diyet yapıyorsanız hem daha uzun süre tok hissetmek hem de kan
şekerinizi dengelemeye yardımcı olmak adına günde ¼ - ½ çay kaşığı kadar tarçın ile
menülerinizi süslemeyi deneyebilirsiniz.
Zeytinyağı: Günlük yağ gereksinmesinin bir kısmı tekli doymamış yağ asitlerinden
karşılandığında yani zeytinyağı tüketimi yeterli olduğunda metabolizmanın desteklendiği ve kilo
vermenin kolaylaştığı bilimsel çalışmalar ile gösterilmiştir.
Salata: Öğünlere koca bir kâse salata ile başlamak veya öğün içerisinde bolca salata tüketmek
öğünde alınan kaloriyi azaltabilir. Sebzeler yüksek posa yoğunlukları ile midede yer tutarak
daha çabuk doymamıza yardımcı olurlar. Ayrıca zayıflama diyetlerinde görülebilecek bir sorun
olan kabızlığında çözümünde önem taşırlar.
Etli, Sütlü veya Yumurtalı Çorba: Çorbalar öğünde daha az enerji tüketmek için farklı bir
yoldur. Su içerikleri nedeni ile midede oluşturdukları basınç nedeni ile daha kısa sürede
doymamızı sağlarlar. İlginç bir bilimsel veri de, protein içeriği yüksek çorbaların gün boyunca
enerji alımını azaltmada diyet yapanlara yardımcı olmasıdır.
Peynir: İçeriğinde yer alan proteinler iştahı baskılamakta yardımcı olur. Bunun dışında yüksek
kalsiyum içeriği nedeni ile de zayıflamaya yardımcı etkisi olabilir. Yapılan bilimsel çalışmalar
yetersiz kalsiyum tüketiminin kilo vermeyi zorlaştırdığını ortaya koymuştur.
- Işte zayiflatan yiyecekler
- Çabuk aciktiran yiyecekler
- Diyet tok tutan besinler
- Besinlerin içerikleri ve faydaları
- Yemeklerden hemen sonra yapilmamasi gereken 7 şey
- Yemekten sonra mutlaka sicak birşeyler içiniz
- Yemekten hemen sonra meyve yememek
- Kepek ekmek ve light ürünler, kilo aldırmaz mı
- Kolesterolü artırır diye yumurta yememek
- Balı sıcak sütle karıştırmak
- Aç karnına limonlu, sirkeli su veya greyfurt suyu içmek
- Yemek yanında su içmemek
- Ispanağı yoğurtla birlikte yemek:
Etiketler: Diyet Zayıflama(Kilo Verme)
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa