15 Nisan 2012 Pazar

Gıdalarda Yaygın Hileler


►    Beyaz eti klora batırıp taze görüntüsü veriliyor.
►    Ufalanmış peyniri jel ile birleştirip yeniden kalıp peynir yapılıyor.
►    Dana kıymaya tavuk sakatatı katılıyor.
►    Yağ ve kemik külünden lahmacun yapılıyor
►    Sütün yağını alıp yerine margarin koyuluyor
►    Küflü kaşardan eritme peynir yapılıyor.
►    Tavuk dönerlerin içine tavuk derisi, bağırsak, paça ve sakatatlar baharatlanıp karıştırılıyor.
►    Kırmızı bibere kiremit tozu ekleniyor.
►    Soya baharatla karıştırılıp sucuk imalatında kullanılıyor.
►    Dökme baharatlar arasına kurutulmuş ot-sap karıştırılıyor.
►    Helvanın içine beyaz susam yerine Sudan’dan ithal edilen ucuz siyah susam konuluyor.
►    Depoda iyi muhafaza edilmediği için küflenen çaylar da soframıza geliyor. Küflü çay karaciğere zarar veriyor.
►    Köfte ve dönere soya kıyması katılıyor.
►    Kakaolu fındık kremasında kakao yerine keçiboynuzu tozu, kakao yağı yerine margarin kullanılıyor.
►    Sucuk, sosis ve salam gibi gıdaların raf ömrünü uzatmak için gereğinden fazla nitrat katılıyor. Bu da böbreklere zarar veriyor.
►    Balın içinden, zararlıları kovmak için kullanılan naftalin ve antibiyotik çıkıyor.
►    Süt pastörize edilmeden peynir ya da tereyağı yapılıyor. Kaynatılmamış ya da pastörize edilmemiş sütten yapılan peynir ve tereyağı yiyenleri brusella ve malta humması hastalığı bekliyor.
►    Reçelin içine az miktarda meyve, bol miktarda şeker şurubu konuluyor.
►    Süt tozunun içine tebeşir tozu, pudra şekeri katılıyor.
►    Şam fıstığına kurutulmuş bezelye karıştırılıyor.

►    Baklava ve kadayıfın içine fıstık yerine bezelye konuyor.
►    Zeytin salamurasında gıda tuzu yerine sanayi tuzu, içme suyu yerine sanayi suyu kullanılıyor.
►    Zeytin havuzlarına paslı demir atılarak zeytinler karartılıyor. Bu maddeler kansorejen etki yaratıyor ve alzheimer hastalığını tetikliyor.
►    Zeytini karartmak için tekstil boyası da kullanılıyor.
►    Tereyağına margarin ve patates karıştırıyorlar.
►    Şeker pancarı pekmezini üzüm pekmezi diye satıyorlar.
►    Kaşar peynirine soya yağı ve margarin katılıyor.
►    Bala hile amaçlı katkı maddesi olarak nişasta, şeker kamışı, akçaağaç, darı ve mahua bitkilerinin çiçekleri, şeker pekmezi, hidrol, parafin katılıyor, düşük nem içeren ballara su ekleniyor. Fazla çiçek bulunmayan yörelerde kovanların çevresine şeker ve şeker şurupları konarak arılar doğal olmayan yöntemlerle besleniyor.
►    Salam, sosis gibi gıdaların içine et yerine nişasta, tavuk derisi, kırmızı etin kasaplarda kullanılmayan kanlı kısımları, zar, kan, bol baharat ve tuz kullanılıyor.
►    Sahte rakı, sahte şampanya, sahte şarap, sahte votka derken ölümler birbiri ardına geliyor. Ancak sahte gıdalardan kaç kişinin yaşamını yitirdiği ya da ölümcül hastalıklara yakalandığını kestirmek ise neredeyse imkansız.

Sahte bal üzerinde en çok konuşulan gıdalardan biridir. Çünkü sahtesini gerçeğinden ayırt etmek çok güçtür. Denetimlerde alınan balların %50’si sahte çıkmıştır.

Bal Hileleri
►    Birinci çeşitte arısız bal üretimi yapılıyor.
►    İkinci çeşitte arıya şeker şurubu veriliyor.
►    Bir diğerinde de sahte bal ile gerçeği karıştırılıyor.

 Şekerlemeler
►    Merdiven altı olarak nitelendirilen işletmelerin, hijyenik olmayan ortamlarda ve organik boya kullanmak yerine daha ucuz olan tekstil boyalarını kullanarak ürettiği şeker ve çikolatalar toplum sağlığını tehdit etmektedir. Kısa vadede alerji gibi sorunlara neden olabilen bu maddelerin, uzun vadede kanserojen etki gösterebilir.

Çikolatalar
   Çikolatanın içinde belirli oranda kakao yağı ve kakao kitlesinin olması gerekir. Ama bu pahalı bir girdidir ve sahte şekerciler kakao yağı yerine, margarin ya da bitkisel yağ kullanır. Bu, insan sağlığı açısından belki çok ciddi bir risk oluşturmasa da çikolata aldığını zanneden tüketici kandırılıyor ve haksız rekabet oluşturmaktadır.

Zeytin
►    Zeytini, zehirli tekstil boyası ile veya demir sülfat gübresi ile karartılamktadır.
►     'Kararsın, parlasın' diye zeytin havuzuna atılan demir parçaları alzheimer hastalığı yapıyor.
►    Bu kadarla da kalmıyor. 'Bozulmasın' diye de tenekelere antibiyotik katılımaktadır.
►    Avrupa'da tekstil boyamalarında bile
‘kanserojen' özellikleri dolayısıyla
 yasaklanmış tekstil boyaları ile
karartılmış zeytinler maalesef çarşı
pazarda serbestçe satılabilmektedir.

Zeytinyağı
►    Pamuk yağının fiyatının, zeytinyağı fiyatının dörtte bir oranında olmasına rağmen, her iki yağın da renk ve özgül ağırlıkları eşit olduğu için karışımı zor fark ediliyor.
►    Ayçiçek, pamuk yağı ve atık kızartma yağları ile zeytinyağlı sabun yapımında kullanılan malzemelerin karışımından da sahte zeytinyağı yapılmaktadır.

Peynir
►    Marketlerde çok ucuz fiyatlara taze kaşar satılıyor. Bu fiyata kaşar nasıl oluyor? Merak edenlere söyleyelim: O'nun içinde kazein, soya yağı, proteini, gam ürünleri ve margarin var. Ama süt yok!
►    10 kilo sütten bir kilo kaşar elde edilir. Köyde 40 ykr olan sütün fabrikaya maliyeti. Bir kilo kaşarın sadece süt maliyeti 4.5 milyon lira yapar. Daha bunun işçiliği var, mayası var, ambalajı var, imalatçı kârı var, nakliyesi var, bakkal - market kârı var. Ama pek çok market de taze kaşarın fiyatı 3.5 YTL.

Çay
►    Kalitesiz çay ile çay tozlarının karışımlarını, matbaada basılan sahte Çaykur paketlerine koyarak, piyasaya satılmaktadır.
►    İyi çay, “2.5 yaprak” olarak tabir edilen çay filizinden elde ediliyor. Ancak sahtekarlar, körpe filiz yerine kart dalları da çaya karıştırıyorlar.


Et ürünleri
►    Et yerine hayvansal atıklar, nişasta, tavuk derisi, kırmızı etin kasaplarda kullanılmayan kanlı-yağlı kısımları, zar, kan, bol baharat, bol tuz, hatta tavuk kemikleri kullanılıyor.
►    Şimdi MDM denilen ucuz kıymalar revaçta!. Kısaca MDM adı verilen teknoloji, aslında entegre tesislerde eti kemikten ayırmak amacıyla geliştirilmiş. Bilimsel ve ahlaki ölçülere uygun olarak kullanıldığında bir sakınca yaratmıyor. Ancak ithal edilen bu makinelerin benzerlerini sanayi sitelerindeki atölyelerde yaptıran bazı uyanıklar, kasaplardan, marketlerden topladıkları kemikli tavuk artıklarını, yüksek ısıda ve hijyenin ‘h’sinin bile bulunmadığı ortamlarda, bu cihazdan geçirip, sözde MDM kıyma üretiyor

Acı biber

►    Dünya piyasalarında en çok orta acılıkta kırmızı birberlerin alım satımı yapılıyor. Ama Türk biberi dünya piyasalarında gözükmüyor. Çünkü, 1994 yılında Almanya′da yediğimiz ′aflotoksin′ damgası nedeniyle, bizim biber Kapıkule sınır kapısından dışarı çıkamıyor.
►    Maraş′ın acı ve pul kırmızı biberi ile Urfa′ın isot biberi, aflotoksinle kirli oldukları için Kapıkule, Pazarkule ya da öteki sınır kapılarını aşıp dünya pazarlarında satılamıyor. Ama Türkiye′de serbestçe satılabiliyor.

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa