15 Nisan 2012 Pazar

Yiyeceklerinizi satın alırken dikkat edilmesi gerekenler

Taze Seçin :  Meyve ve sebzelerin görünümünün mümkün olduğunca taze olmasına dikkat edin.  Çok yaş görünümde, üzerinde lekeler olan ve hafif çürümüş veya üzerine özsuyu bulaşmış sebze ve meyveleri almaktan kaçının. Sadece görünümün gıdanın GÜVENLİ oluşunun bir garantisi olmadığını da unutmayın.
Örneğin;
* Limon-Genellikle pürtükl* yapılı limonlar daha kalın kabukludur ve ince kabuklulardan daha az suludur
* Şeftali- Yeşil, çok sert veya çürük meyvelerden ve sap uçlarında ağarmış görünüml* kısımları olanlardan sakının.
* Karpuz-Olgunlaştığında çalkalanan karpuzun içi geçmiştir. Sapı kuru ve kahve olmalı, yeşil olmamalı
* Kavun-Olgunlaştığında sapı yumuşakça basınç verir.

Karnabahar-Sert, seyrek olmayan, kremsi çiçekler gövdeye sıkıcı bağlı, yaprakları körpe ve parlak yeşil olmalı.
Domates- Düzgün, iyi şekillenmiş ve sert (çok sert değil) olmalı.
Havuç-Sert, temiz, düzgün şekilli ve parlaklı turuncu olmalı.
Brokoli- Sarı çiçekli veya kalın – odunsu saplılardan sakının.
Yumurta Satın Alırken;
* Almadan önce yumurtaların kartonlarını açın. Temiz ve tam olan kolileri seçin. Kırılmış olanı almayın. Oda sıcaklığında değil buzdolabında saklanmış olan yumurtaları alın.
* Yumurta tazeliğini yitirmemesi için serin yerde bekletilir -1, +1oC arasında saklanabilir.

Balık Satın Alırken;
Solungaçları kırmızı olmayan, pulları dökülen, gözleri çökmüş balıktan uzak durun.
* Satın almadan önce balık tezgahını kontrol edin. Devamlı olarak güvenilir yerlerden alın, sokak satıcılarından almayın. Balık uygun dondurulmuş, iyi soğutulmuş ve temiz kasalarda olmalıdır.
*  Deniz ürünlerinin su sızdırmayan ambalajlarda ayrı olarak paketlendiğinden emin olun.
* Bütün balıkları (yüzgeçli veya kabuklu) koklayın. Kuvvetli balığımsı koku taze olmadığının bir işaretidir.

* Yüzgeçliler- Yüzgeçleri serttir, ve pullar deriye sıkıca yapışmıştır. Deri parlaktır. Solungaçlar pembe veya parlak kırmızıdır, yapışkan değildir. Gözleri temiz ve parlaktır. Balık filetoları veya biftekleri hafif kokulu, sert, nemli etli ve yarı şeffaf görünümdedir. Kenarlarında kahverengileşme yoktur.

* Kabuklular-Eklem bacaklılar ve bazı yumuşakçalar canlı satılır. Donmuş, konserve veya pişmiş olmadıkça yengeç, kerevit ve istakoz satılırken canlı olmalıdır. Eğer canlı iseler az hareket ederler ve canlı istakozlar ellendiğinde kuyruklarını biraz kıvırırlar.

* Donmuş balığın özellikleri: Donmuş deniz ürünleri, katı bir şekilde donmuş, hafif kokulu olmalı, buz kristalleri bulunmamalı ve don yarığı (kurumuş ve renk bozukluğu) olmamalıdır. Paket bozulmuş veya su lekeli olmamalıdır. Markette sergilendiği dondurucuda donmuş çizginin altında depolanmalıdır.
Beyaz Et Satın Alırken;
Tavuk alırken ise derisinin rengine bakın, sarı olmasın
* Ekonomik olmalarının yanı sıra tavuk ve hindi etleri yüksek protein içerir ve genellikle yağsızdırlar.
* Çoğunlukla kümes hayvanlarının yağsız çeşitlerini seçin (hindi ve tavuk gibi).
* Yağ tüketiminizi azaltmak için derisiz beyaz et alın.
* Tüm hindi alacağınız zaman önceden yağlanarak yumuşatılmış çeşitlerin yağ oranının yüksek olduğunu bilin.

* Hindi sosisi, hindi jambonu veya hindi salamı alırken besin etiket bilgilerini okuyun. Bunlar düşük yağlı veya normal olabilir. Geleneksel işlenmiş olanlarla sodyum eklenmiş etlerin sodyum içeriğini kıyaslayın. Etiket bilgilerine bakın.
* Maliyeti azaltmak için tüm gövde satın alın bir tavuğu kendiniz parçalara ayırırsanız genellikle maddi anlamda tasarruf edersiniz

* Taze beyaz etin kalitesine dikkat edin. Derisi, krem sarı renginde olan çürük, yırtık, kuru veya tüyl* olmayan kümes hayvanı etlerine bakın. Besin etiketlerinin üzerindeki ürün tarihini kontrol edin.

Et Satın Alırken;
* Taze etin kalitesini bilin. Etin rengi tazeliğini gösterir. Sığır eti tipik olarak parlak kırmızı renktir. Genç dana eti grimsi pembedir. Daha yaşlı dana eti koyu pembedir. Kuzu etinin rengi nasıl beslendiğine bağlı olarak açık pembeden koyu pembeye kadar değişebilir.
* Et üzerinde üretim tarihini kontrol edin. Hemen tüketmek üzere taze ve tüketeceğiniz miktarda satın alın veya daha sonra kullanmak için hemen dondurmayı planlayın.

* Parçadan emin değilseniz etiketini kontrol edin. Etiket net ağırlığı, birim fiyatı ve her paketin tutarının yanı sıra parçayı ve çeşidini tanımlar.
* Yağları iyi ayrılmış eti satın alın. Bu daha az yağ içeren biftek veya diğer et parçaları anlamına gelir
*  Kıyma et için yağ miktarını kontrol edin kıyma etlerde en düşük yağ oranı olan paketleri arayın.

Makarna, Hububat ve Diğer Kuru Gıdaların Seçimi

   Bu ürünler görünür böceklerden ari olmalıdır.  Hububat tür* gıdalarda böcek yumurtaları bulunabilir. Eğer ılık ve nemli bir ortamda gıdayı saklarsanız bu yumurtalar canlı böceklere dönüşür.  Bu ürünleri satın aldığınız raflara da dikkat edin, bulaşmanın olduğunu gösteren ipuçları olabilir.

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa