9 Mart 2013 Cumartesi

Sağlıklı Yaşam için Uyulması Gereken Birkaç Basit Kural


Amerikan Doğal Sağlık Ekolü’nün  Sağlıklı Yaşama Ait Birkaç Basit Kuralı:

İlk Maddeler,

1.      Pişirilmemiş vejeteryan yiyecekler tüket
2.      Yiyecekleri bağdaştır
3.      Temiz hava soluyun
4.      Bedeniniz hergün orta derecede güneş ışığı ile temas etsin, fakat güneşte yanmayın
5.      Susadıkça saf, katıksız su için
6.      Günde 8 saat  uyuyun
7.      Haftada 3 kez ( en az 20’şer dakika ekzersiz yapın. Çok kişi 30 dakika yürüyüşün bütün eksersizleri kapsayacağı görüşündedir.
8.      Bedeninizi temiz tutun
9.      Tepkili olmaktansa duygusal bir ölçüyü koruyun
10.   Aşırı sıcak ve aşırı soğuktan korunun
11.   Aileniz ve arkadaşlarınızla zaman geçirin

İkinci maddede, yemekleri bağdaştır, denilmektedir. Bu ne demektir?  Öğünlere en sulu yiyecekle başlama ve en az sulu ile bitirme. Yemek sırasında içilen çoğu içecekler, emzimleri sulandırarak sindirim güçlüğü yaratırlar, içmeyin. Asitli içecekler ve asitli meyveler, nişastalardan sonra tüketilmelidir. Nişastalar, proteinler veya yağlı besinlerden sonra tüketilmelidir. Balık çok hızlı sindirildiği için patatesten önce ve sonra yenilebilir. Diğer Maddeleri sıralayalım.

Ayrıca Dr. Ender Saraç’a göre Ayurveda’da çoğu kez yiyecekle ilaç arasında hiçbir fark yoktur. Daha önce yazdığımız Ender Saraç'a göre Sağlıklı Beslenmenin 9 Altın Kuralı yazısı için için tıkla


Balıklarda ağır metal rizkini azaltmak için  küçük balıklar tercih edilmelidir.

Yumurta en kaliteli protein kaynağıdır fakat köy yumurtası tercih edilmelidir. Günde 1-4 adet yenilebilir. Yumurta kızartılarak yenilmemeli, mutlaka  yenilecekse zeytinyağı veya fındık yağında ya da tereyağı ile pişirilmelidir. Önce akı pişirilmeli, sarısı çiğ olarak eklenmelidir. Prof. Dr. Kenan Demirkol’a göre yumurtanın et değerine ulaşabilmesi için portakal suyu ile birlikte yenilmeli veya menemen yapılmalıdır.

Patates yüksek şeker içerdiğinden yenilmemelidir.
Sarımsak hergün en az 2 diş yenilmeli, sarımsağı ezin en geç 1 saat içinde tüketin.

Soğan en az sarımsak kadar değerlidir.

Zeytin mümkün olduğu kadar tuzu çıkarılmalı, sele zeytini veya yeşil zeytin tercih edilmelidir.

Kayısı, üzüm, muz gibi şeker içeriği yüksek meyveler sınırlı yenilmelidir. Üzüm çekirdeği ve kabuğu, çilek, yaban mersini, kızılcık gibi meyveler çok yüksek antioksidan etkilere sahiptir.

Soya, söylendiği gibi sağlıklı bir yiyecek değildir, çok az yenmeli hatta hiç yenmemelidir.

Kabuklu kuruyemişler(ceviz,fındık,fıstık,ayçiçeği,kabak çekirdeği,badem) günde 1-2 avuç, 25-50 gram kadar oldukça yararlı. Çiğ ve az tuzlu olanı tercih edilmelidir.

Margarin kesinlikle yasaktır. Onun yerine zeytinyağı, halis sızma olanlar tercih edilmeli, riviera ikinci seçenektir.

Bunun dışında köy tereyağı, Urfa yağı, kuyruk ve iç yağı yararlıdır.

Balıkyağı büyük ölçüde omega3 yağ asidi içerir. Balıkyağından sonra ikinci önemli omega kaynağı keten tohumudur. Öğüttükten sonra 2-3 tatlı kaşığı yenilebilir.

Ekmekle bulgur, mısır,çavdar,makarna, pirinç gibi tahıllar  ve bunlarla yapılan yemekler yenilmemelidir.

Çayların hepsi çok yararlı özellikle şekersiz içilecek. Kahve ve nestkahve yasak olmamakla birlikte sınırlı içilmelidir.

Turşular özellikle çok yararlı.

Üzüm sirkesi, nar ekşisi,şalgam suyu ve meyankökü faydalı mikroplar açısından çok yararlı.

Yiyeceklerin içinde bulunan tuz vücudumuzun ihtiyacını karşılar. Az tuz sizi halsiz bırakıyorsa tuzu biraz artırabilirisiniz.

Baharatlar içerdikleri vitamin, mineraller, ve antioksidanlar(vücudun pasını sökücü) açısından oldukça yararlıdırlar.

Rafine şekerler ve bunlarla yapılan yiyecekler örneğin pasta, bisküviler, gofretler, baklava, revani, kadayıf v.b. yiyecekler yasaktır.

Çikolata haftada bir kere orta boy sütsüz (bitter) olanı yenilebilir. Kadınlarda adet öncesi dönemdeki depresyonu azaltır(çok iyi magnezyum kaynağıdır).

Bal halis ise şifa verir. Günde bir iki çay kaşığı yenilebilir.

Tatlandırıcılar ve bunlarla yapılan diyet ürünleri yenilmemelidir.(Gönderenin notu, şeker ihtiyacı  bal, üzüm, incir, yaban mersini, kayısı, kavun karpuz gibi doğal yiyeceklerle giderilmelidir)

Meşrubatın her türlüsü yasak, evde yapılan meyve suyu içilebilir. Meşrubat olarak ayran, kefir, boza, şalgam suyu veya meyan kökü suyu içiniz.(Gönderenin notu, kola ve gazlı içecekler kesinlikle içilmemeli hele çocuklara hiç verilmemelidir)

Günde 6-8 bardak su için, idrarınız koyu ise su içmiyorsunuz, demektir. Şebeke suyu mümkünse içmeyin çünkü klor kanser yapabilir fakat içmek zorunda iseniz suyu musluktan aldıktan sonra en az bir saat dinlendirin kloru uçar. Yemekle birlikte su içmeyin çünkü bu sindirim sıvılarını seyrelterek etkilerini azaltır. Yemekten yarım saat önce veya sonra su içilmelidir. Uykudan önce 1 veya 2 bardak su içilmelidir.

Yemekler kendi suyunda ağır ağır pişirilmeli(buğulama ve güveçte pişirme tercih edilmelidir.

Kızartma,ızgara,mikro-dalga gibi hızlı pişirme yöntemleri sakıncalıdır.

Dondurulmuş yiyecekleri fazla tüketmeyin.

Pişirme sularını atmayın, konserve yiyecekleri ise mümkünse hiç yemeyin.

Banyo yaparken şampuan yerine zeytinyağlı ballı sabun veya sadece zeytinyağlı sabun kullanılmalıdır. Çünkü  yanık yağlar toplanarak şampuan yapımında kullanılmaktadır.Bunun sağlığa uygun olduğunu kimse söylemez.

Ayrıca tuvalet kağıtlarından doğal olanları tercih edilmelidir.
Cep telefonları mümkün olduğu kadar vücudumuzdan uzak tutulmalıdır. Cep telefonlarını kulağınıza dayamak yerine mikrofon veya kulaklık kullanın ve konuşurken mümkünse telefonu elinizle tutmayıp masaya koyunuz.

Güneşli havalarda en az yarım saat,gözlüksüz olarak güneşe maruz kalınmalıdır.(kışın tercihen 11-13 arası)Güneş ışınları  daha rahat uyumanızı sağlar. D vitamini sentezini artırın. D vitamini kemik hastalıklarına, romatizmal hastalıklara, kansere(deri kanseri dahil) ve çeşitli müzmin hastalıklara  karşı koruyucudur.
Yazın mayo ile güneşlenirken başlangıçta güneşte fazla kalmayın(özellikle 11.00-13.00 arası) Dengeli şekilde yanın, haşlanmayın.

Günde en az yarım saat hızlı yürüyüş yapılmalı ve merdivenler çift çift çıkılmalı, 3-5 dakika kültür fizik yapılmalıdır.

Derin temiz hava soluyarak hücrelerdeki oksijeni artırın.

Mümkünse 22.00’den önce yatın. 5 saatten az, 9 saatten fazla uyumayın. İyi bir uyku için midenizin boş olması gerektiğini unutmayınız.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa