23 Ekim 2012 Salı

Antioksidan Top 10

Antioksidan Top 10 
Antioksidan zengini besinler Oksijen Radikali Emme Kapasitesi (ORAC) yüksek besinler olarak tanımlanır. Meyve ve sebzelerin antioksidan kapasiteleri farklılık gösterir. Yapı- lan araştırmalar, günde en az 3000 ORAC değerine sahip bir beslenme listesiyle vücudumuzu serbest radikallerin olumsuz etkilerinden rahatça koruyabileceğimizi söylüyor. Amerikan Tarım Bakanlığı’nın yayımladığı raporlarda ORAC değeri en yüksek antioksidan kaynakları şöyle:

100 gram / ORAC

Kuru erik  /  5570
Kuru üzüm  /  2830
Yabanmersini  /  2400
Böğürtlen  /  2040
Çilek  / 1540
Ispanak  /  1260
Brüksel lahanası  /  980
Brokoli  /  890
Kırmızı biber  /  710
Soğan  /  450


Antioksidan etkisi gösterenler
Koenzim Q-10, C vitamini, gingko biloba, üzüm çekirdeği ekstresi, yeşil çay, E vitamini, A vitamini, beta karoten, çinko, glutatyon, melatonin, selenyum, alfa lipoik asit, süperoksit dismutas


EN İYİSİ EN RENKLİSİ
Sayısız araştırma, antioksidan zengini besinleri sık sık ve bol miktarda tüketen insanlarda kalp krizi ve kanser hastalığı riskinin azaldığını ortaya koydu. Üstelik antioksidanlar sadece bu iki hastalığa karşı kalkan oluşturmakla kalmıyor, katarakt, diyabet, eklem rahatsızlıkları ve bunamayla mücadele ediyor, cilt kırışıklarını önlüyor, insan sağlığını iyileştirici etkiler oluşturuyor ve yaşlanmayı geciktiriyor.
Tıp dünyası, antioksidanı hap olarak değil, besinlerden almamızın daha faydalı ve sağlık açısından risk içermeyen bir yöntem olduğu inancında. Gıdalarla alınan en önemli antioksidanlar beta karoten, E ve C vitaminleri. Bu yüzden sebze ve meyveler bolca antioksidan içeriyor. Uzmanlar her gün ortalama 3000 ünite antioksidan tüketimini destekliyor. Ortalama bir diyet günde 1000-2500 ünite antioksidan içeriyor. Bu miktarı artırmanın en iyi yolu, daha fazla sebze ve meyve tüketmek. Sebze ve meyvelerin daha koyu ve canlı renkli olanları daha fazla antioksidan içeriyor. Ispanak, Brüksel lahanası, kırmızı biber ve domates iyi birer antioksidan kaynağı. Aynı şekilde üzüm, erik, yabanmersini, çilek, kuşburnu, böğürtlen ve mürdüm eriği de öyle. Yeşil çay ise doğanın bize sunduğu en önemli antioksidanlardan. Mutfağımıza bu besinleri daha sık sokarak sağlıklı bir yaşamın anahtarlarınd

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa