10 Nisan 2012 Salı

Ömrü uzatan 7 gida

Ömrü uzatan 7 gıda ABD Kanser Araştırma Enstitüsü vücudu koruyan besinler listesini açıkladı.
Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü (AICR), 2007'ye sağlıklı bir başlangıç yapmanız için,
vücudu kanser, kalp krizi, Alzheimer ve diyabet gibi ciddi rahatsızlıklara karşı koruyan
besinlerin listesini açıkladı.
*Kalbi koruyor
**BADEM:* Her gün, bir çay fincanın yarısını dolduracak miktarda, yani 30 gram badem
yemeyi ihmal etmeyin. Omega-3 asitli yağları açısından oldukça zengin bir besin olan badem,
kandaki kötü kolesterol (LDL) oranını yüzde 4.4oranında düşürüyor. Badem böylece damar
tıkanıklıklarını önleyerek, dolaşım sisteminin düzenli olarak çalışmasını sağlıyor; kalbi koruyor.
*Diyabeti önlüyor
**KAHVE:* Günde iki fincan kahve, özellikle orta yaşlardan sonra görülen Parkinson ve Tip-2
diyabete karşı vücudu koruyor. Kahvede bulunan kafein maddesi, diyabete yakalanma riskini
yüzde 35 azaltıyor. Ayrıca ağrı kesici özelliği de bulunuyor. Ancak kahveyi mutlaka kalsiyum
deposu olan sütle için. Böylece kafeinin kemikleri zayıflatmasını engellemiş olursunuz.
*Sinirleri rahatlatıyor
**TARÇIN:* Her yemekten sonra içinde bir miktar tarçın bulunan bir tatlı yemeyi unutmayın.
Tatlı yemek istemiyorsanız, küçük bir çay kaşığı dolusu tarçını doğrudan suya ekleyerek
içebilirsiniz. Tarçın kan şekerini düzenliyor, ayrıca sinir sistemini rahatlatıyor. Öte yandan köri
baharatının içinde bulunan Tumerik adlı maddenin eklem iltihabını ve romatizmayı önlediğini
unutmayın.
*Patatesi haşlayın
PATATES:* Antioksidanlar yönünden çok zengin. Amerikan Tarım Dairesi'ne göre en yararlı
100 besinler arasında 17. sırada yer alıyor. Akciğer kanseri, diyabet ve kalp krizine karşı
koruyor. Ancak patatesi kızartmak yerine, yağsız bir şekilde haşladıktan veya fırında pişirdikten
sonra yemeyi tercih edin.
Toplayan: Cem Sezer YIYECEK-1.DOC / 22
*Kaslar için faydalı
SEBZE ÇORBASI:* Doyurucu ancak kalorisiz bir yiyecek olduğu için özellikle kilo vermek
isteyenlerin bir numaralı tercihi. Ayrıca, özellikle sebze çorbası sodyum bakımından zengin. Bir
kase sebze çorbasında 500 miligram sodyum bulunuyor. Sodyum, sinir sistemi ve kasların
düzenli olarak çalışmasını sağlıyor. Ayrıca vücuttaki sıvı miktarının dengesini düzenliyor. Ancak
günde 1500 miligramdan fazla sodyum tansiyon ve kalp rahatsızlıkları konusunda tam bir ters
etki yaratıyor.
*Kansere karşı birebir
**ZEYTİNYAĞI:* Zeytinyağı kanser riskini azaltıyor. Günde 25 ml. zeytinyağı alanların
idrarlarında, hücrelere zarar veren ""8oxodG"" adlı maddenin seviyesinin azaldığını ortaya
çıkardı. Zeytinyağı kanserin yanı sıra iyi kolesterol (HDL) oranın artmasını sağlayarak kalbi
koruyor, 1 çorba kaşığı zeytinyağında 120 kalori bulunuyor. Bu nedenle günde 6 çorba kaşığını
geçmeyin.
*Kanseri engelliyor
**ÇAY:* Siyah veya yeşil olsun, çayın her türü kanser riskinin azaltılmasında etkili bir rol
oynuyor. Çay, kadınlarda rahim kanserine yakalanma riskini yüzde 50 azaltıyor. Göğüs kanseri
içinse bu oran yüzde 60'a kadar çıkıyor. Çay ayrıca Alzheimer ve kalp krizine karşı vücudu
koruyor.
Bir kağıt havlu ne kadar kötü olabilir ki?
Yeterince kötü, açıkça söylemek gerekirse ölümcül olabilir. Kağıt havlularla ilgili problem en
başta dioksinin varlığından kaynaklanıyor. 75 üyeden oluşan kimyasal ailesine ""dioksin"" adı
veriliyor. (Bunlardan biri Vietnam Savaşı'nda ABD tarafından bir silah olarak kullanılmıştı.)
Dioksinler, kağıt sanayinde, klorla ağartma işlemi sırasında oluşuyor ve araştırmalar
evlerimizde kullandığımız ürünlerde dioksinin izlerine dikkat çekiyor.
Araştırmacılar zehirli kimyasallar sıralamasında başı çeken dioksinlerin, östrojen gibi ""doğal
steroid"" hormonlarını taklit ederek birçok biyokimyasal reaksiyonu başlattığından söz ediyor.
En ufak miktarları bile, akne ve eklem ağrılarından uykusuzluğa, kansere, doğum bozuklukları
ve bağışıklık sistemi zayıflığına kadar çeşitli rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Dahası dioksinler
ve kuzeni ""furans"" yağda çözünür olduğundan bedenimizdeki yağ hücrelerinde birikme eğilimi
gösteriyor. Dioksinlere anne sütünde dahi sıklıkla rastlanıyor. Bebekler yetişkinlere göre 200
kat fazla dioksine maruz kalabiliyor.
Satın aldığımız tuvalet kağıtları, kağıt mendiller, süt veya meyva suyu kartonları, tamponlar,
kahve filtreleri, tek kullanımlık çocuk bezleri, peçeteler, kağıt tabakalar vs. eğer klorlu ağartma
işleminden geçiyorlarsa düşük dozlarda dioksin içeriyor.
Dioksinler bu ürünlerin herhangi birinden yiyeceklere ve vücudumuzun duyarlı kısımlarına
geçebiliyor.
Bu bileşiklerin en ufak miktarının bile laboratuvar hayvanlarında kansere sebep olduğu
belirtiliyor. ABD Çevre Koruma Bürosu dioksinleri ""olası insan kanserojeni"" sınıfına alıyor.
Kullandığımız bu ürünler çöplüklerde yakıldığında dioksinler, hava yolu, sanayinin kirlettiği su
kaynakları, bu su kaynaklarıyla sulanan tarım ürünleri ve su ürünleri yoluyla da bize
ulaşabiliyor. Bu arada kağıt hamuru ve kağıt fabrikalarının atıksularının içerdiği tek zehirli
madde dioksin değil. Ontario Çevre Bakanlığı'nın 1986 yılında yaptığı araştırmada alüminyum
ve çinko dahil dikkat edilmesi gereken 41 madde (benzen, kadmiyum, kurşun, civa PCB'ler,
tölüen vs.) tespit edilmiş.
Dioksinlerden korunma
İyi haber; dioksinlerden, ağartılmamış veya klor içermeyen kağıt ürünleri kullanarak
kurtulabilirsiniz. Kötü haber ise; düşük talepten dolayı bunların piyasada bulunmalarının zor
oluşu.
Diğer bir çözüm ise geri dönüşümlü kağıt kullanmak. Geri dönüşümlü kağıtlarda diğer ürünlere
göre daha az ağartma yapılıyor. Düşük sıcaklıklarda çalışılıyor olması da geri dönüşümlü
kağıtta dioksin oluşumunu azaltıyor.
Toplayan: Cem Sezer YIYECEK-1.DOC / 23
Avrupa'da birçok kağıt fabrikasında, ağartma işlemlerinde klor yerine ""oksijen"", ""peroksit"" ve
""sodyumhidroksit"" kullanılıyor.
Fakat teknoloji değişiminin maliyeti kağıt sanayini bu alternatiflerden uzak tutuyor.
Hiç şüphe yok ki, bu problemin cevabı çevreci tüketicilerin yapacakları alışveriş tercihlerinde ve
örgütlü tüketici baskısında, hatta kağıt havlu gibi ürünleri hiç almamakta. Bizler bu ürünleri
tüketmeyi sürdürdükçe, firmalar ekonomik açıdan başarılı kağıt üretimlerini değiştirmeye
girişmeyecekler.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa