10 Nisan 2012 Salı

Böğürtlenin faydaları, Böğürtlen nelere iyi gelir

Kokusuyla, tadıyla, rengi ve şekliyle ayrı bir yeri vardır böğürtlenin... Meyvesi ayrı, reçeli- marmeladı ayrı lezzetlidir. Sadece meyvesi değil, kökü ve yaprakları da tüketilmektedir. Gülgiller familyasından olan böğürtlen, insan sağlığında önem taşıyan pek çok vitamin ve mineral bakımından zengindir. Halk arasında "dikençileği, dikendudu, dikendutu" ya da "tilki üzümü" diye de anılmaktadır.
Anayurdu Kuzey Yarıküre'nin ılıman bölgeleri olan böğürtlenin 200'e yakın çeşidi olduğu bilinmektedir. Bunun 17 kadar türünede ülkemizde; yol, bahçe ve hendek kenarlarında, orman ve fundalıklarda sıkça rastlanmaktadır. Kimisi üç metreye kadar uzayabilirken, kimisi sarmaşık olarak, kimisi de yerlerde sürünerek gelişmektedir. Böğürtlen, dikenli bir gövdeye, kışın dökülmeyen yapraklara ve yaz aylarında tek tek ya da salkım hâlinde açan pembe beyaz çiçeklere sahiptir. Yaz sonu ve sonbaharda ise bu çiçekler, kırmızımsı ve kara renkli, duta benzeyen meyvelere dönüşürler.
Çiçeklenmesi genel olarak mayıs ve ağustos ayına kadar devam eden böğürtlen, çok dikenli bir bitki olduğundan doğal çit olarak da yararlanılmaktadır. Uyumlu olneredeyse her tür toprakta yetişebilme özelliği bulunmaktadır.
Meyve olarak yenilmesinin yanı sıra; reçel, şurup, şekerleme, pasta, sirke yapımı ve kozmetik alanında da kullanılan böğürtlen, başta organik asitler olmak üzere demir, pektin ve C vitamini açısından zengindir.

İnsan sağlığına önemli faydaları olan böğürtlen; yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarına, ishale, ağız yaralarına, ayak yorgunluğuna ve cilde iyi gelmektedir. İçeriğinde bulunan "ellagic asit" sayesinde,kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediğini keşfeden bilim adamları, bu hastaların bol miktarda böğürtlen tüketmesinin iyi olacağı görüşünü paylaşmaktadır. Böğürtlen, yabani olarak yetişmesinin yanı sıra, ülkemizde özel olarak da yetiştirilmeye başlanmıştır.

BÖĞÜRTLEN NELERE İYİ GELİR?
Meyvesi, çayı, gargarası, reçeli ve marmeladıyla pek çok rahatsızlığa iyi gelen böğürtlenin faydaları ise şöyle sıralanabilir: Günde üç dört kez yapılan böğürtlen gargarası; ağız yaraları, dişeti kanamaları, bademcik
ve boğaz enfeksiyonuna iyi gelmektedir. Böğürtlen yapraklarından hazırlanan yara lapası ise dışarıdan kullanılarak; ciltteki ağrı ve yaraları hafifletmekte ve ağır olmayan yanıklara iyi gelmektedir. Son yıllarda losyonu da üretilmeye başlanan böğürtlen; cildi gerer ve canlılık kazandırır. Göz kapağı düşüklüklerine de iyi gelen böğürtlenin körpe yaprakları, bir bez torbası içine konarak, banyoda sıcak su musluğunun altına yerleştirilebilir ve bu suyla banyo yapılabilir. Böğürtlen çayı; idrar söktürmede, yüksek tansiyonu düşürmede, mesane taşlarının düşürülmesinde, bazı kadın rahatsızlıklarında, vücuttaki şeker oranının dengelenmesinde fayda sağlamaktadır. Ayak yorgunluklarında, ayak banyosu olarak kullanılan bitki, aynı zamanda bol miktarda vitamin içerdiğinden çocukların gelişimini de olumlu yönde etkilemektedir. Tıbbi etkileri arasında; bedeni güçlendirici bir tonik olması, idrar söktürücü olması, diyabet ve böbrek taşlarına faydalı olması, gebe kadınlarda sırt kaslarını güçlendirmesi de sayılabilir.

BÖĞÜRTLEN REÇELİ
İyileştirici özelliğinin yanı sıra, tadı da enfes olan böğürtlen, reçel ve marmelat olarak da sofralara çok yakışır. Kendi böğürtlenreçelinizi yapmak ise son derece basit.

Bunun için gerekli olan malzemeler;
1 kilogram böğürtlen, 750 gram toz şeker
2-3 damla limon suyudur.

Reçeli yaparken, aynı diğer reçel yapımlarında olduğu gibi, öncelikle bol suyla yıkanan meyveler iyice süzülünceye kadar süzgeçte bekletilmelidir. Daha sonra tencereye konularak, üzerine şeker ilave edilmeli ve bir gece boyunca serin bir yerde bekletilmelidir. Ertesi gün kısık ateşte, karıştırmadan pişirilen reçel, üzeri köpüklendikçe tahta kaşıkla temizlenmelidir. Ateşten indirdikten sonra birkaç damla limon suyu eklenmeli ve ılıyıncaya kadar bekletilip, kavanozlara konulmalıdır. Soğuma işleminden sonra kapakları kapatılarak, serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Eğer marmeladını yapmak isterseniz de; böğürtleni bekletmeden, doğrudan şeker ile karıştırıp, reçelden daha fazla kaynatmalı ve suyunu daha fazla çekmesini sağlamalısınız. Kokusu, görüntüsü ve tadıyla enfes bir meyve olan böğürtlen, pastalarınıza da ayrı bir lezzet katacaktır.
Hepinize afiyet olsun.

    Etiketler:

    0 Yorum:

    Yorum Gönder

    Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

    << Ana Sayfa