Kestanenin faydaları
İçerdiği vitamin ve mineraller ile kestane, kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel
yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağı.
Potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum mineralleri ile C, B1, B2, PP
vitaminlerini içeren ve şeker, protein, yağ açısından zengin olan kestanenin, 100 gramında 200
kalori bulunuyor. Nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle
kestane, kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı paha
biçilmez bir sağlık kaynağı. Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyen
kestane, kasları güçlendiriyor, kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önlüyor.
Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara öneriliyor, çünkü 100 gramında tam
500 mg potasyum bulunuyor. Ancak uzmanlar, damar sertliği ve şeker hastalığından
yakınanların, kestaneyi ölçülü miktarda yemeleri gerektiğini vurguluyor.
Çocuk, genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağı olan, antik çağlardan beri ""aşk iksiri""
olarak bilinen kestanenin yaşamı uzattığı dahi öne sürülüyor. İnsanoğlunun bala batırarak
tatlıya dönüştürüp yediği ilk meyvelerden biri olan kestanenin, antik çağda kutsal sayıldığı için
saraylarda verilen büyük şölenlerin değişmez lezzeti olduğu biliniyor. Kestane ile ilgili efsaneler
de dünden bugüne dilden dile anlatılıyor. Rivayete göre Güney Avrupa'nın bir köyünde 4 bin
yıllık dev bir kestane ağacı bulunuyor. Ağaç, 50 metre çapındaki gövdesi ve dev yapraklarıyla
neredeyse tüm köyü kaplıyor. Yapraklarının adalet dağıttığına inanılan ağaç için, ""200 kişilik
şövalye ordusu"" deniliyor.
Kestaneyi nasıl tüketebileceğinize dair öneriler ise şöyle sıralanıyor:
Kestaneleri pişirmeden önce, keskin bir bıçağın ucuyla üst taraflarına derince birer çizik atın.
Mümkünse kısa saplı bir bıçak kullanın; zira bu, işinizi kolaylaştıracaktır. Daha sonra
kestaneleri yıkayıp, kurulayın. Grilde veya sadece üst ızgarası yanan bir fırında pişirin. Sobanın
üzerinde ya da mangalda da pişirebilirsiniz. Ayrıca, gazlı ocak üzerinde teflon tavada kestane
kebap yapmanız da mümkün. Kestane kebabı özellikle kış gecelerinin vazgeçilmez keyiflerinden
biri.
KESTANE ŞEKERİNİ EVDE DE YAPABİLİRSİNİZ
Kestane haşlanır ya da közde pişirilerek yenir. Et ve sebze yemeklerine, tatlılara eklemeden
önce, kestanelerin kabuklarını çizin ve bir kaba koyup üzerlerini örtecek kadar su ilave edin.
Daha sonra haşlayıp süzün ve kabuklarını soyun, yemeğin pişmesine 15 dakika kala ilave edin.
Kestane en çok hindi ve kuzu etine yakışır. Kış sebzelerinden kereviz, patates ve havuçla uyum
sağlar. Tatlı olarak, muz ve elma gibi meyvelerin yanı sıra çikolata sosu ile de servis
yapabilirsiniz. Kestaneyi püre haline getirdikten sonra şekerle karıştırıp, dilediğiniz meyve ya
da çikolata sosu ile zenginleştirerek sofranıza getirebilirsiniz. Haşlanmış kestane ile kek ve
pastalar hazırlayabilirsiniz. Balla karıştırılmış kestane püresi ise özellikle iştahsız çocuklara
önerilir. Hemen her yaştan insanın severek yediği kestane şekerinin pratik tarifi ise şöyle:
Malzemeler:
500 gr. iri kestane
2.5 su bardağı toz şeker
2.5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı vanilya
Hazırlanışı:
Kestanelerin dış kabuklarını bir bıçak yardımıyla keserek soyun. Soyulmuş kestaneleri su dolu
tencereye alıp, ince kabukları yumuşayıncaya kadar kısık ateşte bekletin. Daha sonra sudan
çıkaracağınız kestaneler ılınınca, ince kabuklarını da soyun. Bu arada toz şekeri başka bir
tencereye alıp, üzerine su ilave edin. Orta ateşte şeker eriyinceye kadar kaynatıp, kestaneleri
ilave edin.
Kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişirin. Tencereyi ateşten alıp, 1 gün kadar bekletin. Ertesi gün,
tencereyi tekrar kısık ateşe alıp 10 dakika kadar tutun ve üzerine vanilya serpin. Kestaneleri
şerbetten çıkarıp, küçük kağıt kalıplara yerleştirin. Soğuduktan sonra servis yapın.
- Kestanenin faydaları
- Yumurtayi maydanozla yiyin
- Depresyonunda bitkilerde dermani var
- Doğal antibiyotik tarifi
- Eklem ağrilari için özel karişim
- Meme kanserine karşi doğal çözüm
- Varislere karşi pratik çözüm
- Böbrek hastalarina özel formül
- Troid in mucizesi cevizde
- Kabizlik ve ses kisilmasina kuru incir
- Kalbin dermani aliç çayi
- Kirmizi pancar kürü
- Gençlik için pratik iksir
Etiketler: Şifalı Besinler
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa