ŞİFALI BİTKİLERİN SALATA OLARAK KULLANILMASI
Esas olarak bütün yabani formdaki bitkiler hoş koku, tat ve sağlıklı oluşları bakımından bahçede yetiştirilen sebze ve salatalardan çok farklıdır. Bunları kullanırken acılıklarını ve yabanilikten gelen tatlarını değiştirmek için bazı işlemler yapılması gerekir.
Salata için kullanılacak aslan dişi (Taraxacum officinale), sinir otu (Plantago lanceolata), karahindiba (Cichorium intybus), yabani marul (Lactuca serriola)gibi bitkiler kısa bir süre ılık suya konur ve sonra soğuk su ile yıkanır. Yabancı otlarla yapılan salatalar servis yapılmadan 30 dakika kadar önce yağı, sirkesi ve tuzu veya önceden hazırlanmış salata sosu ile iyice karıştırılır. Bu işlem salatanın tadını ve sert olan yapraklarını belli ölçüde yumuşatır.
İyi hazırlanmış sos salatanın tadını yükseltir. Bu soslar yoğurt ve kaymakla da yapılır.
Örneğin: İngeborg Karsten Özer’den(ev hanımı) birkaç tarif verelim
1-1/4 litre yoğurt + 2 çorba kaşığı limon suyu +1 tatlı kaşığı şeker ve yeteri kadar tuz bir kap içerisinde iyice çalkalandıktan sonra hazırlanan salatanın üstüne dökülür.
2- ¼ litre yoğurt + 1 çorba kaşığı hardal ve bir çorba kaşığı kurutulmuş dereotu veya 4–5 taze dereotu doğranarak iyice karıştırılır. Bu karışım hazırlanan salataya ilave edilerek tekrar karıştırılır.
3- Maydanoz, yeşil soğan, dereotu ve reyhan aynı miktarda kıyılıp karıştırılır. İyi pişmiş 2 adet yumurta doğrandıktan sonra bu karışıma konur. Karışıma 1/8 litre sıvı yağ, 2 çorba kaşığı sirke (limon veya nar ekşisi), biraz şeker ve yeteri kadar tuz eklenir ve iyice karıştırılarak hazırlanan salataya ilave edilir.
4 –Maydanoz, dereotu ve reyhan aynı miktarda kıyılıp karıştırılır. Küçük 1 kuru soğan, 4 kapari ve 4 adet küçük salatalık turşusu da iyice doğranarak ot karışımına ilave edilir. Bunları üzerine 1/8 litre sıvı yağ, 3 çorba kaşığı sirke, tuz ve karabiber ilave edilerek salata ile iyice karıştırılır.
Etiketler: Şifalı Bitkiler
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa