3 Şubat 2014 Pazartesi

Neden lifli gıdalar tüketilmeli? En çok lif içeren gıdalar

Hastalıklardan korunmak ve sağlıklı diyet için lifli besinler:

Lif açısından zengin tam tahılları tüketmenin kalp hastalığı ve kabızlık riskini azaltabildiğini ve kilo kontrolüne yardımcı oluyor.

Lifli besinlerin barsaklar için faydaları

Bağırsak adenomu (polip) gelişiminin yeterli miktarda lifli beslenmeyle yüzde 25-30 oranında engellendiğini göstermektedir.
Lifler, bağırsak hareketlerini hızlandırarak bağırsakta oluşan kanserojen maddelerin hızlı bir şekilde atılımını sağlar.
Liflerin kabul edilen bir başka faydası da gıdalarla alınan yağların bağırsaktan emilimini yüzde 30 oranında azaltabileceğidir

Hangi gıdaları yüksek oranda lif barındırır.

Lifli gıdalara örnek olarak tam tahıllı ekmek, kahverengi pirinç, makarna, yulaf, fasulye, bezelye, mercimek, tahıllar, çekirdekler, meyve ve sebzeler.

Suda çözünebilen ve çözünmeyen lifler

Çözünebilen lifler: Suda çözündüklerinde jelimsi bir maddeye dönerler. Çözünebilen lifler midenin boşalma süresini uzatarak şekerin daha yavaş serbest bırakılıp özümsenmesini sağlar. Aynı zamanda kandaki kolesterol düzeyini düşürürler. En çok bezelye, havuç, fasulye, narenciye ve arpada bulunur.
Çözünmeyen lifler: Sindirim sisteminde besinlerin hareketini artırarak kabızlık şikayetini önlerler. Kepekli un, tam buğday, fındık, yeşil fasulye, patates, sebzeler ve karnabahar iyi bir lif kaynağıdır. 


 BAKLAGİLLER LİFTEN YANA ÇOK ZENGİN

 

Her hafta en az üç defa fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagillerden tüketilmeli, baklagillerde, tüm diğer besinlerden daha çok lif bulunur. Ayrıca, elma ya da armut gibi kabuğu ile yenen meyvelerin, kabuğu soyulmuş meyvelere kıyasla daha çok lif içerir.

 GÜNDE NE KADAR LİF ALINMALI?

 

Ortalama olarak bir insanın günde 25-30 gram lif tüketmesi gerekir, bitkisel lif alımını artırır, önerilen miktarda alınamaması durumunda takviyelerden de yararlanılması önemlidir.

Etiketler: , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa