Şalgamın Besin Değeri ve Faydaları
Etli şalgam çeşitleri muhtelif vitamin ve besleyici maddelerden
zengin olduğu gibi bilhassa yeşilleri için yetiştirilen çeşitler A, B ve
C vitaminleri ile kalsiyum, demir.ve diğer mineral maddeler
bakımından bir hayli zengindir. Yapılan araştırmalara göre yeşil
şalgamlarda ilkbaharda yetiştirilenlerin demir bakımından sonbahar da yetiştirilenlere nazaran çok daha zengin oldukları anlaşılmıştır.
100 gm Şalgamın Sağladığı Enerji ve Besin Öğeleri
Karbonhidrat: 4,9
Protein: 0,8
Yağ: 0,2
Ca : 32 mg
Fe : 0,4 mg
VitA : 20 Lü
VitB : 003 mg
VitB2 : 0,03 mg
Vit PP : 0,5 mg
Vit C : 28mg
Çözülebilir oksalik asit miktarı ise (mg/100 gm olarak) : 4,3 - 4,3
Toplam oksalik asit miktarı : 7,6 - 28,4
Şalgamın Tıbbi Özellikleri
Şalgamda çok hoş bir tat, yüksek bir besleyici nitelik ve gözden
kaçırılmaması gereken tedavi gücü vardır. Şifalı bir bitki olarak bilinen
şalgamın hiç olmazsa senede bir defa yemeğinin yenmesi tavsiye olunur (13). Yine "şalgam yemesen bile hiç değilse senede bir
kere şalgam ekili tarlanın yanından geç." ("Şalgamı tatmazsan tarlasından
geç") denilir
Şalgam kesinlikle sebzelerin içinde sağlığa en yararlı olanıdır.
Şalgam mide ağrılarına ve siyatik hastalığına iyi gelir ve ayrıca kaynatılmış
yaprak suyu kuvvet ve zindelik verir. Ayrıca barsakları
çalıştırır. Kabızlığı giderir. Şalgam tohumu idrar yolları hastalıklarında
idrar arttırıcı olarak kullanılır. Şalgam göğsü
yumuşatır, akciğer ve bronşlar üzerine olumlu etki yaparak balgamı
söktürür.
Rendelenerek süt içinde emiştirmeye bırakıldıktan sonra balla
şekerlendirilen karışım öksürük ve akciğer rahatsızlığında çok faydalıdır.
Kaynatma şurup vb. biçimlerinde de alındığında müspet
sonuçlar verir
Aşırığı soğuğun yol açtığı yara ve berelerde soyulmuş bir şalgam
fırında pişirilir, soğuyuca ikiye bölünüp yara berenin üzerine sarılır
Haşlanmış şalgam lapa yapılıp çıban ve abselerin üzerine konur.
Romatizma ve gut hastalığında eklem yerlerindeki ağrıları yatıştırır.
Etiketler: Şifalı Besinler
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa