Meyve-sebze yaşlanmayi geciktiriyor
Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez besinlerinden taze meyve ve sebzelerin yaşlanmayı
geciktirmede etkili olduğu bildirildi. Uzmanlar, özellikle yaz aylarında bol miktarda tüketilmesi
tavsiye edilen taze meyve ve sebzelerin içerdikleri A ve C vitaminleri ile vücudu birçok olumsuz
etkiye karşı koruduğunu belirtti.
Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi
Yrd. Doç. Dr. Nurten Budak besinlerin koruyucu etkisi hakkında bilgi verdi:
"Kayısı, portakal, havuç, domates, şeftali ve üzüm gibi meyveler ile yeşil yapraklı sebzeler A ve
C vitamini bakımından oldukça zengin besinlerdir. Bunlarla birlikte meyve ve sebzelerin geneli,
A ve C vitaminlerinin içeriğinde bulunan antioksiden maddeler nedeniyle genel vücut sağlığının
korunmasında çok faydalıdırlar. Antioksiden maddesi, vücudun bağışıklık sistemini
güçlendirerek birçok hastalığa karşı direnci artırır, hücreleri dış etkenlere karşı korur ve
hücrelerin yıpranmasını engeller.
Özelikle A vitamini vücudu mikroorganizmalara karşı koruma özelliğine sahiptir. Antioksiden
maddesinin bu özelliği ile meyve ve sebzeler, yaşlanma etkilerini geciktirir. Ayrıca, hücrelerin
yıpranmasını engellediği için meyve ve sebzelerin kansere karşı koruma sağladığı da
söylenebilir. Çünkü kanser, hücrelerin kendini yenileyememesi sonucu ortaya çıkmaktadır."
Hijyene Dikkat
Budak, gerekli hijyen sağlanamadığı takdirde meyve ve sebzelerin birçok zararlı sonuçlar
ortaya çıkardığını da vurguladı.
Meyve ve sebzelerin iyice temizlenmeden yenmemesi gerektiğine dikkati çeken Budak, şöyle
devam etti:
"Meyve ve sebzeler, özellikle tarım ilaçlarından arındırılması için bol su ile yıkanmadan
kesinlikle yenmemelidir. Meyve ve sebzelerin üzerlerine işleyen tarım ilaçları, kısa sürede etki
yapmamakta, ancak vücutta birikerek ileriki zamanlarda ciddi enfeksiyonlara yol açmaktadırlar.
Sindirim rahatsızlığı olmayan insanların iyice yıkadıkları sebze ve meyveleri çiğ olarak yemeleri
vitamin kaybını önlemek açısından daha faydalıdır. Ayrıca, soyulan meyve ve sebzeler de
bekletilmeden tüketilmelidir."
Budak, vücut sağlığının korunmasına yararlarını sıraladığı meyve ve sebzeleri, sigara tiryakileri,
yaşlılar, çocuklar, gebe ve emziklilerin diğer insanlara göre daha fazla tüketmeleri gerektiğini
de sözlerine ekledi
- Meyve-sebze yaşlanmayi geciktiriyor
- Greyfurtun un faydaları
- Üzümün faydaları
- Kiraz güçlü bir ağrı kesici
- Nefes kokusuna biberiye
- Halsizliğin çaresi ging-seng
- Mide bulantısına papatya
- Hazımsızlık için melisa
- Nar suyu girmeyen eve doktor girer
- Çay sudan daha yararli!
- Yeşil çayi şimdi hemen içmeye başlamak için 25 neden
- Haldun keskin den zeytin yapraği çayi
- Romatizma kürü (kiraz sapı-ısırgan)
Etiketler: Şifalı Besinler
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa