10 Nisan 2012 Salı

İbrahim SARAÇOĞLU Simitteki tehlikeyi biliyor musunuz?

Prof. Dr.  İbrahim SARAÇOĞLU , simidin en önemli maddesi olan susam nedeniyle yaşanabilecek
sıkıntıya dikkat çekti.
Bir süre önce ellerinin kaşınmaya başladığını ve bu durumu araştırdığını belirten Saraçoğlu,
günlük olarak yediği her şeyi not ettiğini ve bir süre sonra bu olayın sebebini bulduğunu
belirtti.
İbrahim Saraçoğlu, simitteki susamın insanda neden alerjik reaksiyona yol açabileceğini ve
ürtikeri olanlarda hastalığı tetikleyebileceğini şöyle aktardı:
""Son yıllarda ürtiker (kurdeşen) denilen rahatsızlık, fazlasıyla artmaya başladı. Aynı şey benim
başıma geldi. Vaka ürtiker olarak değil, ellerim ve diz kapağımdan alt tarafım kaşınmaya
başlıyordu. Özellikle de öğleden sonraları. Ben günlük yediğim her şeyi, ne yeyip içersem
yazıyorum. Çünkü kendime de kür uyguluyorum. Simitler satılıyor biliyorsunuz. Ne zaman simit
yesem, bu tamam. Çünkü yaklaşık olarak en geç 4 saat içinde etkisini gösteriyor. Ellerim
kaşınmaya başlıyor. 'Bu neden olabilir?' falan diyorum, sorguluyorum, notlarıma bakıyorum, ne
zaman ne yedim bakıyorum. Bir iki ay içerisinde bunu çözdüm. Simitten kaynaklanıyor.
Susamdan. Bunlar ithal susamdır. Kırık genli susamlar. Genleriyle oynanmış demiyorum. Kırık
genli. Dolayısıyla alerji bu tür bir reaksiyon veriyor. Bu konuda çok sayıda şikâyeti olan
insanlar var. Ürtikeri olan insanların da ürtikerini tetikliyor.""
Prof. Dr. Saraçoğlu, daha önceki dönemlerde simitle ilgili böyle bir sorunun olmadığını ifade
ederek ""Eskiden de simit vardı ama susam doğal susamdı. Şimdikiler maalesef böyle değil""
diye konuştu.

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa