16 Eylül 2010 Perşembe

DOĞRU BESLENME KALP KRİZİ ÖNLEYEBİLİR

Şunu herkes biliyor: Meyve ve sebse
sağlıklıdır. Neden acaba? Çünkü meyve
ve sebze metabolizma için vazgeçilemez
bir sürü mineral ve vitamin icermekte.
Folik asit olarak daha çok tanınan
B9 vitamini, zararlı ara ürün homosisteini
azaltma kabiliyeti sayesinde metabolizmada
büyük bir role sahip. Damarların
iç hücre tabakasına zarar veren homosistein,
protein metabolizmasının bir
ürünüdür. Bu yüzden tromboz riskini
yükseltiği sanılır. Damarların kapanması
çoğu zaman inme veya kalp krizine yol
açabilir. Dolaysıyla vücudun homosistein
fazlasını en hızlı şekilde etkisiz hale
getirmesi gerekir. B6 ve B12 vitamini
işbirliğinde folik asit bu hücre zehirini zarar
vermeyen maddelere böler. Yapılan
araştırmalara göre, ağır kalp dolaşım
sisteminin hastalıklarının oluşumun riski
günde 0,5 gram folik asit alınmasıyla
en az yüzde 18 oranında azalır.
Folik asidi ıspanak, brokoli, kuru yemiş,
süt ve öğütülmemiş ürünler içermekte.
Folik asidin suda çözüldüğüne ve sıcağa
dayanıklı olmadığına dikkat etmek gerekir.
Demek ki yemek pişirirken neredeyse
tamamen bozuluyor. Bunu önlemek
için mümkün olduğu kadar folik asidi çok
olan pişmemiş bitkisel yiyecekler yenmeli.
Ancak, folik asidi çok olan yemeklerden
günde yaklaşık 700 gram yemek gerekir.
Almanlar ise günde 250 gramı bile
aşmaz. Beslenmeye ilave olarak eczanede
satılan folik asit ilaçları özellikle dengesiz
yemek yiyenler için faydalı olabilir. Folik
asit ilaçları çoğu zaman vücudun ihtiyaç
olduğu diğer vitamin veya mineraller
içeren bileşim olarak satılır.

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa